29 Kasım 2011 Salı

  KLAVYE
Klavye, üzerinde harf, rakam, özel karakterler ve özel fonksiyon tuÅŸlarının bulunduÄŸu bir bilgisayar giriÅŸ birimidir. Bilgisayar temelde klavye aracılığıyla yönlendirilir ve kumanda edilir. Klavyenin tuÅŸlarına basıldığında, basılan tuÅŸun kodu bilgisayarın CPU’su tarafından deÄŸerlendirilmek üzere belleÄŸe aktarılır ve yankısı yada neticesi ekrana gelir. Klavyeler üzerindeki harf tuÅŸlarının diziliÅŸ ÅŸekline göre F veya Q tipi olurlar. Farklı firmaların ürettiÄŸi klavyelerde bazı farklı tuÅŸlar bulunabilir. 
Klavyenin üzerinde bulunan bazı tuÅŸlar, ekrana bir karakterin yazılmasına neden olmazlar. Çünkü bu tuÅŸlar bir görüntüden öte bir etki oluÅŸtururlar. Ancak bu tuÅŸların iÅŸlevleri programdan programa deÄŸiÅŸiklik gösterebilir. ÖrneÄŸin bir çok programda F1 tuÅŸuna basıldığı zaman o sırada çalışan program veya yapılan iÅŸleme baÄŸlı olarak ekrana yardımcı bilgi getirilmektedir.            
         Klavye ÇeÅŸitleri
Klavyeleri tuÅŸların sıralanışına göre 2’ye ayırabiliriz:
a) F klavye: Bilgisayarda F klavye kullanımı Türkçe doküman yazanlar için çok uygundur diyebiliriz.
b) Q klavye: En çok kullanılan klavye modeli Q klavyedir.
                                                      KLAVYENÄ°N ÇALIÅžMASI
Klavyede her hangi bir tuşa basılır. Tuşa basıldıktan sonra klavyenin içerisinde bulunan gümüş nitrat devre birbirine değerek bir sinyal üretir.
Ãœretilen sinyal klavye devresi tarafından çözülür ve RAM (Random Access Memory)'a gönderilir. RAM bu sinyali alır ve CPU (Central Unit Processing)'ya yönlendir.
CPU sinyali çözer ve yapılması gereken işlemi gerçekleştir. Yani basılan tuşun değerini ekrana yazdırır.
                                                          FARE 
Fare ya da mouse, genellikle avuç içinde tutulan, hareketleri bilgisayar ekranındaki imlecinin hareketlerini kontrol eden, bilgi giriÅŸ aygıtı. Fare modeline göre üzerinde bir veya daha fazla sayıda tuÅŸ ve tekerlek bulunabilir. Ä°lk bilgisayar faresi 1964 yılında Douglas Engelbart tarafından yapıldı. Fare el hareketlerini mekanik, led'li  optik yöntemle algılayabilir. Fare elde ettiÄŸi bilgileri bilgisayara kablo, kızılötesi, radyo dalgalar veya Bluetooth ile aktarabilir.
Programın yapısına göre bazen menü seçmek veya ekran içerisinde çalışılacak noktaya gidebilmek klavyede ki gösterge tuÅŸlarıyla uzun zaman alabilir. Bu iÅŸlemin hızlandırılmasında görev alır.
2. FARE ÇEŞİTLERİ
Bağlantı çeşitleri ve çalışma sistemine görene iki biçimde ele alırsak;
2.1. Bağlantı Çeşitlerine Göre Fareler
Seri soketli fareler , PS/2 soketli fareler ve  USB Soketli fareler olmak üzere üç türlüdür.

Günümüzde PS/2 bağlantılı fareler çoğunluktadır.
Anakartların girişler kısmında yer alan fare ve klavye bağlantısıiçin olan PS/2 teknolojisi, şu an için en çok kullanılan klavye ve fare bağlantıçeşididir.
  

2.2. Çalışma Sistemine Göre Fareler
Standart fareler optik fareler ve kablosuz fareler olmak üzere çalışma yapısına göre 3 tür fare vardır.
2.2.1. Standart (Mekanik) Fareler
Altında bulunan top yardımı ile ekranda bulunan fare işaretçisini (mouse pointer) hareket ettiren klasik farelerdir.
2.2.2. Optik Fareler
Kullanıcıların en çok kullandıkları fare türü olan standart fareler günümüzde yerlerini optik farelere bırakmaktadırlar. Standart fareden farklı olarak altında top bulunmayan, bu optik farelerin çalışma prensibi daha değişiktir.

2.3. Kablosuz Fareler
Yukarıda bahsettiğimiz fareler bilgisayar kablo aracılığıyla bağlanır. Kızılötesiyle, radyo dalgalarıyla, ve bluetoth aracılığıyla bağlanan fareler kablosuz fareler olarak adlandırılır.
2.3.1. Kızılötesi Fareler
Bu fareler, bilgisayar ile iletişiminde bir kızılötesi sistem kullanır. Sistem, bilgisayarın seri, PS/2 veya USB yuvasına takılır, fare ise sistemle kızılötesi ışınlar ile iletişim kurar. Eğer fare ile sistem arasına bir cisim girerse, fare hareketleri hissedilmeyecektir. Bu tür farelerden günümüzde artık satılmamaktadır.

2.3.2. Radyo Dalgalı Fareler
Kızılötesi farelerden farklıolarak bu fareler iletişim için kızılötesi ışın yerine radyo sinyalleri kullanırlar. Kapsama alanlarıgenelde onlarca metre civarındadır. Kablosuz fareler bilgisayara takılıolan alıcıaygıtla iletişim kurmak için kendi içlerinde 2 adet pil bulundururlar (Şekil 2.5).
2.3.3. Bluetooth ile Çalışan Fareler
Bu fareler, kimi bilgisayarlar ile entegre gelen Bluetooth kablosuz teknolojisini kullanarak iletişim kurarlar. İlk iki türe göre en büyük avantajları, standart bir protokol kullandığıiçin her cihazla kullanılabilir olmalarıdır.

Diz üstü bilgisayarlarda fare iÅŸlevi bilgisayar üzerine yerleÅŸtirilmiÅŸ ve elle döndürülen “TrackBall” adıverilen küre tarafından yerine getirilmektedir. Parmağın baskı hareketiyle imleci yönlendiren “TouchPad” de kullanılan diÄŸer bir türdür.
3. FARENİN İÇ YAPISI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ
Fareler kablolu kablosuz olsun genelde iki türdür. Mekanik olarak çalışan fareler ve optik fareler olmak üzere iki çeşiti vardır.Bu farelerin iç yapısı ve çalışma prensipleri aşağıda açıklanmıştır.
3.1. Standart (Mekanik) Fareler
Bu tip farelerin alt tarafına bakıldığı zaman bilye büyüklüğünde bir topun olduğu hemen göze çarpar. Bu standart farenin iç kısmı incelendiği zaman topun bir takım çarkları çevirdiği görülür.



 
 Standart mekanik farenin elektronik ÅŸeması
Åžekil 3.3’de farenin elektronik açılımından da görüldüğü üzere dört adet infiraruj led diyot ile dört adet foto transistör mevcuttur. Bu elemanlar fare topunun çevirdiÄŸi çarkın konumlarını algılamakta ve buna ait mantıksal 0 ve 1’leri MOS 5717 iÅŸlemcisine göndermektedir. Fare çarkının konumları ve elektronik dalga formları aÅŸağıda verilmiÅŸtir. DiÄŸer anahtarlar ise fare üzerinde mevcut bulunan butonlardır. Ayrıca yine bu butonlara basıldığı zaman iÅŸlemci buna ait bir data satırı oluÅŸturarak bilgisayara gönderir. Bilgisayar kendi içerisinde bu komut data satırını alarak iÅŸler ve ilgili iÅŸlemi yürütür. BildiÄŸimiz standart farelerin iÅŸlemcileri genelde 4 Mhz’lik bir kristal frekansı ile çalışırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder