15 Kasım 2011 Salı

OPTÄ°K DÄ°SK
Bilgisayarcılık, seslerin çoğaltılması ve video sektöründe optik disk düz, çembersel, genellikle polikarbonat bir disktir ve bunun üstündeki veriler depolanmış olarak çıkıntılar halinde içerisindeki düz bir yüzeyde bulunmaktadır. Bu verilere genellikle, disk üzerindeki özel bir maddenin (çoğunlukla aliminyum) bir lazer diyot vasıtasıyla ışıma yaptırılmasıyla erişilir. Çıkıntılar yansıyan lazer ışığının biçimini bozar.
David Paul Gregg video kaydı için bir analog optik disk geliÅŸtirdi ve 1961, 1969 tarihlerinde patentini aldı. ABD’deki özel kârı #4,893,297 , ilk olarak dolduruluÅŸu 1968 ve yayılışı 1990 olmakla birlikte birlikte 2007 yılına kadar Pioneer’ın ana kazanç kaynağı olacaktı. Sabit Diskler, veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır Bu CD, DVD ve Blu-ray Disc gibi sistemleri de kapsamaktadır. Gregg’in ÅŸirketi Gauss Electorphysics, MCA(Amerika Müzik Ä°ÅŸbirliÄŸi) ile 1960'larda Gregg’in patentleriyle birlikte uzun süre kazandı.
Paralel olarak ve olasılıka, AB.’deki kuruluÅŸlardan ilham alarak, küçük bir grup fizikçi 1969’da Hollanda, Eindhoven'daki Phillips AraÅŸtırma biriminde ilk optik video disk tecrübelerine baÅŸladılar. 1975'te Philips ve MCA güçlerini birleÅŸtirmeye karar verdi. Çok sonraları 1978’de, uzun süredir beklenen lazerdisk Atlanta'da tanıtıldı. MCA diskleri ve Phillips de oynatıcıları verdi. Bu tamamen teknik ve ticari bir baÅŸarısızlığa dönüştü, ve bir süre sonra Phillips/MCA birleÅŸmesi sona erdi. Japonya'daki ve ABD’deki Pioneer DVD lerin geliÅŸine kadar videodiskte baÅŸarılı oldu.
Philips ve Sony1979’da dijital iÅŸitsel disk geliÅŸtirmek için bir konsorsiyuma girdi. Bunun sonucunda da çok baÅŸarılı bir ÅŸekilde kompakt disk’i 1982’te tanıttı.
Optik depolama standartlarının geliştirilmesi, OSTA (optik depolama teknoloji kurumu) tarafından devralındı.
Bir optik disk üzerindeki bilginin depolanması, art arda devamlı bir sarmal yol üzerinde en içten en dışa doğru yapılır.
Optik yazıcılar, verileri medyanın Lacquer adı verilen, genellikle medyanın etiketi olan üst kısmına işlerler.
ODD’nin açılımı ‘Optik Disk Sürücüleri’dir.


KART OKUYUCULARI
Kamera, FotoÄŸraf Makinesi, Cep telefonu gibi cihazların hafızalarını arttırabilmek için flash kartlar kullanılmaktadır. Günümüzde Kullanılan flash kartlar; Mini Secure Digital, Micro Secure Digital, Compact Flash, Secure Digital, RS-MMC, DV-RS Multimedia, MemoryStick Pro Duo, MemoryStick Micro ÅŸeklindir. Genel de bu kartların içindeki bilgileri okumak için cihaz ile bilgisayar arasında baÄŸlantıyı kurmaya yarayan kablolar vardır. EÄŸer bu kablolardan kurtulmak ve her farklı donanım için farklı kablo kullanmayı ortadan kaldırmak istiyorsanız Card Reader tam size göre. Card Reader, Flash kartının içindeki verileri bilgisayarda açabilen, gerekli düzenleme ve iÅŸlemleri yapmaya olanak saÄŸlatan çok kullanışlı bir bilgisayar yan bileÅŸendir. Günümüzde dizüstü bilgisayarlarda ve masa üstü bilgisayarlarda yavaÅŸ yavaÅŸ standart olma haline gelmiÅŸtir. Harici olarakta satılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder