16 Kasım 2011 Çarşamba

DD (Hard Disk Driver), Türkçe ifadesiyle Sabit Disk, programların kaydedildiği, işletim sisteminin saklandığı, kalıcı olması istenen bilgilerin depolandığı bir aygıttır.Sabit diskler gelişmiş bir disket gibi düşünülebilir. Fakat disketlerden çok daha yüksek kapasiteye sahiptirler. Bir disketin 1.44 MB, bir sabit diskin de 10 GB veya 19 GB olduğunu düşünürsek aradaki farkın çok yüksek olduğunu görebiliriz. Ayrıca sabit disklere erişim hızı diskete göre çok daha fazladır.Bilgisayar için geçerli olan en önemli kural tüm sistemin en yavaş aygıtın hızında çalışacağıdır. Tüm sistem arasında en yavaş olanı da hala yarı mekanik olması nedeniyle sabit disktir. Bağlantı noktası baz alınırsa masaüstü bilgisayarlar için iki çeşit sabit diskten bahsetmek mümkündür. Bunlar IDE ve SCSI arabirimini kullanan sabit disklerdir. SCSI arabirimini kullanan sabit diskler IDE olanlardan daha hızlıdırlar. Fakat burada asıl hızlı olan sabit disklerin kendilerinden ziyade kullandıkları arabirimdir. SCSI arabiriminin işlemci ile iletişimi daha hızlıdır. Dolayısıyla bu arabirime bağlanan cihazlar daha hızlı çalışmaktadır.
IDE (Intelligent Drive Electronic)
Genellikle anakart üzerinde bulunan bu arabirim 2 seri, 1 paralel port, bir disket sürücü ve bir de IDE arabirimi ihtiva eder.


Optik disk

Bilgisayarcılık, seslerin çoğaltılması ve video sektöründe optik disk düz, çembersel, genellikle polikarbonat bir disktir ve bunun üstündeki veriler depolanmış olarak çıkıntılar halinde içerisindeki düz bir yüzeyde bulunmaktadır. Bu verilere genellikle, disk üzerindeki özel bir maddenin (çoğunlukla aliminyum) bir lazer diyot vasıtasıyla ışıma yaptırılmasıyla erişilir. Çıkıntılar yansıyan lazer ışığının biçimini bozar.
a. CD-ROM ve CD-Writer sürücüleri
CD-ROM’lar disk ve disketler gibi veri depolamak için kullanılan birimlerdir. Veri kaydetme prensibi manyetik ortamlarda olduğu gibi mıknatıslanma esasına dayanmaz. Optik mantıkla veriler kaydedilirler. CD-ROM’ların çalışma prensibi bir metal veya plastik disk üzerine LASER ışını ile oyuklar açmaktır.
b. DVD-ROM ve DVD-Writer sürücüleri
  • DVD ilk önceleri "Digital Video Disk" anlamına geliyordu. Bunun temel nedeni, ilk uygulamaların video alanında ortaya çıkmış olmasıdır. Fakat bir süre sonra, veri saklama uygulamalarının da önemli olduğu anlaşılmış ve DVD "Digital Versatile Disk (Çok-yönlü Sayısal Disk)" anlamında kullanılmaya başlanmıştır.
  • DVD'nin manyetik floppy sürücülerin yerini alabilmesi için şu koşulların yerine gelmesi gerekir:
  • Herkes tarafından benimsenen bir standart
  • Yüksek kapasite
  • Düşük maliyet
  • Mevcut CD'ler ile aşağı doğru uyumluluk;
  • Gelecekteki DVD'lerle yukarı doğru uyumluluk,
  • Yüksek güvenilirlik,
  • Çeşitli disk formatları için tek bir sürücü
KART OKUYUCULARI
Kamera, Fotoğraf Makinesi, Cep telefonu gibi cihazların hafızalarını arttırabilmek için flash kartlar kullanılmaktadır. Günümüzde Kullanılan flash kartlar; Mini Secure Digital, Micro Secure Digital, Compact Flash, Secure Digital, RS-MMC, DV-RS Multimedia, MemoryStick Pro Duo, MemoryStick Micro şeklindir. Genel de bu kartların içindeki bilgileri okumak için cihaz ile bilgisayar arasında bağlantıyı kurmaya yarayan kablolar vardır. Eğer bu kablolardan kurtulmak ve her farklı donanım için farklı kablo kullanmayı ortadan kaldırmak istiyorsanız Card Reader tam size göre. Card Reader, Flash kartının içindeki verileri bilgisayarda açabilen, gerekli düzenleme ve işlemleri yapmaya olanak sağlatan çok kullanışlı bir bilgisayar yan bileşendir. Günümüzde dizüstü bilgisayarlarda ve masa üstü bilgisayarlarda yavaş yavaş standart olma haline gelmiştir. Harici olarakta satılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder